Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Χοιρινό ροστό με δεντρολίβανο και μπύρα


Περιγραφή

Πρόκειται μια Κεφαλλονίτικη συνταγή η οποία περιλαμβάνει χοιρινό λαιμό, χωρίς κόκαλο, μέσα σε δίχτυ (ρολό), το οποίο ψήνουμε στη γάστρα αφού προσθέσουμε και τα υπόλοιπα υλικά μας, δηλ. δεντρολίβανο, σκόρδο, λάδι και μπύρα.
 Συστατικά

·                                 2 κ. χοιρινό λαιμό, χωρίς κόκαλο, σε δίχτυ
·                                 3 κούπες ελαιόλαδο
·                                 Σκόρδο
·                                 Δεντρολίβανο
·                                 1 μεγάλο κουτί μπύρας
·                                 Αλάτι, πιπέρι


 Οδηγίες

1.      Αλατοπιπερώνουμε το χοιρινό ρολό και μπήγουμε κομμάτια σκόρδου παντού, γύρω-γύρω σε όλο το ρολό.
2.      Τοποθετούμε ενα πλατύ και ρηχό σκεύος στο μάτι της κουζίνας, ρίχνουμε το λάδι και μόλις κάψει, σοτάρουμε το χοιρινό ρολό (με το δίχτυ) καλά καλά, από όλες του τις πλευρές, να κάνει κρούστα.
3.      Σβήνουμε με τη μπύρα.
4.      Αφήνουμε 5 λεπτά πάνω στο μάτι, να πάρει μία βράση.
5.      Κατόπιν μεταφέρουμε το φαγητό στη γάστρα, προσθέτουμε και το δεντρολίβανο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 3 ώρες περίπου.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μόλις ψηθεί, βγάζουμε το δίχτυ και τεμαχίζουμε το ρολό. Δεν θα βγουν στρογγυλές φέτες αλλά ακανόνιστα, μάλλον, κομμάτια.
Συνοδεύουμε με πατάτες φούρνου.
Ιδανικό κρέας για μπουφέ, για πολλά άτομα, επειδή αρέσει πολύ και είναι και οικονομικό.
Αν μας περισσέψει, διατηρείται μέσα σε γυάλα, με το λαδάκι του (όπως τα σύγκλινα της Μάνης), και το βγάζουμε για κρασομεζέ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου