Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Χταποδι σουβλακι (souvlaki)


















Συνταγή για 4 άτομα.


Υλικά
2kg χταπόδι (όχι μικρά χταποδάκια)
1 φλιτζάνι ξύδι
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ξηρή ρίγανη
1/2 φλιτζάνι άσπρο κρασί
Λεμόνι
1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/3 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Προετοιμασία:
Ξεπλένουμε καλά το χταπόδι και ελέγχουμε αν είναι καλά καθαρισμένο. Βάζουμε το ξύδι με το χταπόδι σε κατσαρόλα και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 40 λεπτά περίπου. Βάζουμε το χταπόδι σε στραγγιστήρι και το ξεπλένουμε καλά με καθαρό νερό. Κόβουμε τα πλοκάμια ολόκληρα ένα-ένα και τα υπόλοιπα μέρη σε αρκετά μεγάλα κομμάτια.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το ελαιόλαδα, το κρασί, την ρίγανη, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά τα υλικά μαζί. Κρατάμε 1/3 φλιτζανιού από το μείγμα αυτό στην άκρη για να το χρησιμοποιήσουμε κατά το ψήσιμο. Βάζουμε το χταπόδι μέσα στο μπολ με το υπόλοιπο μείγμα και σκεπάζουμε. Τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο για 8-24 ώρες.

Βγάζουμε το χταποδι από το ψυγείο και το περνάμε σε σουβλάκια. Ψήνουμε στα κάρβουνα σε μέτρια φωτιά και αλείφουμε το χταπόδι όσο ψήνεται με το καθαρό μείγμα της μαρινάδας που κρατήσαμε.

Σερβίρετε το χταποδι απευθείας από τα κάρβουνα με λίγο λεμόνι. Καλή Όρεξη!


 http://xs-recipes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου