Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Πατσάς ποδαράκι


Συστατικά

·                                 Χοιρινη κοιλια
·                                 Χοιρινο ποδι
·                                 Νερο
·                                 2 μπουκαλια Ξυδι
·                                 Σκορδο (ολοκληρο)
·                                 Τσιλι ή αποξηραμενη καυτερη πιπερια
·                                 Αλατι
·                                 Πιπερι


Οδηγίες

1.      Τεμαχιζουμε την χοιρινη κοιλια σε μικρα κομματια και χαραζουμε οσο μπορουμε το ποδι.
2.      Σε μια μεγαλη λεκανη με νερο τα ξεπλενουμε και αφου τα στραγγιξουμε, γεμιζουμε παλι με νερο και αδειαζουμε ενα μπουκαλι ξυδι, αφηνοντας τα μεσα να μουλιασουν μιση με μια ωρα.
3.      Σε ενα βαζακι βαζουμε μεσα σκελιδες σκορδου τις οποιες εχουμε πατησει με το πλαι του μαχαιριου. Το γεμιζουμε με ξυδι και κλεινουμε το καπακι. (Αυτο ειναι το λεγομενο σκορδοστουμπι)
4.      Σε μια μεγαλη κατσαρολα βραζουμε νερο και βαζουμε μεσα τον πατσα μαζι με το ποδι, να παρουν μια βραση. Αφαιρουμε το νερο, και ξαναγεμιζουμε με φρεσκο ζεστο νερο το υλικο μας.
5.      Βραζουμε σε μετρια φωτια για 4 ωρες περιπου. Μετα το περας της πρωτης ωρας, μπορουμε να ψιλοκοψουμε το ποδαρακι, χωρις να αφαιρεσουμε τα κοκκαλα, και συνεχιζουμε το βρασιμο.
6.      Προσθετουμε μισο κουταλι σουπας αλατι.
7.      Σερβιρεται ζεστος, ριχνοντας μεσα μια με δυο κουταλιες σουπας σκορδοστουμπι και λιγο τσιλι, ή την αποξηραμενη πιπερια, καθως και λιγο μαυρο πιπερι.

Λίγα μυστικά ακόμα

Ενδιαμεσα ισως χρειαστει να προσθεσουμε κι αλλο νερο.
Χρειαζεται τουλαχιστον 4 ωρες βρασιμο.
Για να μην μυριζει το σπιτι, μπορουμε να βαλουμε επανω στην κατσαρολα μια πετσετα βρεμενη με ξυδι
Καποιοι βαζουν μεσα ενα μηλο (με τη φλουδα) και οταν αυτο ξεφλουδισει, τοτε ειναι ετοιμος (βρασμενος ο πατσας)
Δεν το συνιστω, γιατι αλλαζει η γευση και το χρωμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου